13 Mayıs 2010 Perşembe

CHP'ye siyasetçiye benzemeyen bir lider gerek


Cumhuriyet, 12 Mayıs 2010

Deniz Baykal’ın “çekildiğine” inanmak zor ama gözler şimdiden yeni lider adayları üzerine çevrilmiş halde: Beklenmedik anda gelen bu büyük değişimi bir tahmin fırtınası takip edecek gibi. Herkes gönlünden başka bir CHP lideri geçirecek; bazıları üzüntüyle bazıları da sevinçle.

Türkiye’de lider karizması çok önemli. Bu yüzden “önemli olan lider değil, partinin politikalarıdır” falan diyemiyoruz. Tayyip Erdoğan’ın karizması olmasa AKP bugünleri görebilir miydi?

Tam da bu noktada, biraz nesnel davranıp Tayyip Erdoğan örneği üzerine düşünmeleri yararlı olabilir CHP’lilerin: Çünkü Erdoğan tüm doğruları ve yanlışlarıyla, dünyadaki yeni ve Deniz Baykal’ın kesinlikle dahil olmadığı bir liderler kuşağını temsil ediyor.

***

Nedir bu liderler kuşağının ortak özellikleri? Bir kere “siyasetçiye” benzememeleri. Siyasetçi gibi konuşmadan, gündelik dilin olanaklarını bir meddah kıvraklığıyla kullanarak iletişim kurmaları.

Bunun en parlak örneğini, Barack Obama’da görüyoruz. Obama’nın başarısındaki, özenle yazılan ve yepyeni bir belagat tarzına yaslanan konuşmalarının etkisini herhalde hiçbirimiz inkâr edemeyiz.

Benzer bir marifetin Tayyip Erdoğan’da olmadığına da en azından beni kimse ikna edemez. Halkla iletişim kurmadaki başarısında bunun payı büyük. Aynı şeyi Sarkozy, Berlusconi, hatta Putin gibi liderler için söylemek mümkün. Dünya siyasetinin yükselen yıldızı Nick Clegg ise bunun en genç kanıtı.

***

“Siyasetçiye benzemeyen” liderlerin halklardan teveccüh görmesinin en önemli nedeni, insanlığın günümüzde siyaset denen şeyden bıkıp usanmış olması. Bir lider klasik siyasetçi tipine ne kadar yakınsa o kadar görülmez, dinlenmez ve söylediklerine kulak asılmaz oluyor. Deniz Baykal’ın muzdarip olduğu da buydu aslında. Gerek personası, gerekse belagat tarzıyla siyasetçiye o kadar çok benziyordu ki, bu durum CHP’nin giderek muhafazakârlaşan politikalarıyla birleşince ortaya “muhalefette yıpranmak” gibi eşine az rastlanan bir durum çıktı.

Bu yüzden diyorum ki, günümüzde genç, farklı, karizmasını iletişim yeteneğiyle birleştirmiş ve “siyasetçiye benzemeyen” bir lider gerekiyor CHP’ye, Tayyip Erdoğan gibi bir isimle başedebilmeleri için. Başetmeyi gerçekten istiyorlarsa tabii.

1 yorum:

  1. “Siyasetçiye benzemeyen” liderlerin halklardan teveccüh görmesinin en önemli nedeni, insanlığın günümüzde siyaset denen şeyden bıkıp usanmış olması....kesinlikle katılıyorum,hatta ve hatta 22 mart 2009'da şöyle bir yazı yazmışım blogumda...
    http://cenkbahadirkaymak.blogspot.com/2009/03/dunyanin-en-muazzam-parti-lideri.html

    YanıtlaSil