4 Ekim 2010 Pazartesi

Yalnızlığı paylaştıran adam


Facebook’un mucidi Marc Zuckerberg’ten bahseden filmi herkes gibi merakla bekliyorum.

Çünkü Marc kardeşimizin Özdemir Asaf’ın şu dünyadaki bir numaralı rakibi olduğuna eminim.

Hani meşhur şiirinde “yalnızlık paylaşılmaz, paylaşılsa yalnızlık olmaz” diyen Özdemir Asaf’ın.

Çünkü Facebook’ta yalnızlık hem paylaşılıyor hem de yine yalnızlık olarak kalıyor. Bir yanılsama ağı örülüyor sadece: Sahiden iletişim kurduğumuz ve birbirimizi anladığımız yanılsaması.

6 yorum:

  1. Insan kalabalıkta da pekala yapayalniz olabilir.. Yalnız basina otururken sevgi dolu bir mektupla yalniz olmadigini hissedebilecegi gibi..Sosyal aglarin yanilsama oldugunu dusunmuyorum.. Hele ki, gercek sanilan dostluklarin yanilsama ciktigi su gunlerde...

    YanıtlaSil
  2. kendini yazarak ifade eden birinin sosyal ağlarda yazdıklarını, okuduklarını yanılsama olarak görmemesi lazım :) yeter ki gerçekle sanalın ilişkisini doğru kuracak akıl sağlığı olsun insanda... bizde de var tuna di mi? var var :)

    YanıtlaSil
  3. Nasıl ki bir elektronik kitaptan beklentiniz, kuf kokulu sahaf kitabıyla bir olmuyorsa, Facebook da paylaşılan yalnızlık da yalnızlığının ayırdına varamayanlarindir. Tek kimse yoktur ki bilgisayarının f5 tuşuna basarak sosyallesebilsin.

    YanıtlaSil
  4. kişilerin sosyalleşmesini sağladığını iddia eden bu paylaşım siteleri, sadece bizi oyalıyor, biz de gayet memnunuz bu kandırmacadan ne yazık ki...

    YanıtlaSil
  5. Ayarı ve gerçeklik algısını kaçırtmadığı sürece Facebook'un olumsuzluğuna inanmıyorum.. Akıllıca kullanıldıktan sonra reelde bir araya gelmenin o an için mümkün olmadığı durumlarda neşe de, üzüntü de paylaşılabiliyor.
    Eskiden kalem kağıtla yazılan mektuplarımız varken, böyle denmiyordu ama.. O zaman da yüz yüze olamamanın sonucunda bir iletişim kurulup, paylaşımlar yapılıyordu.
    Facebook olsa da olmasa da, zaten sosyal olan insana sanal bir darbe vurduğunu sanmıyorum. Olmayana ya da olamayana da bir avuntu işte..
    Ama dediğim gibi doz önemli.

    YanıtlaSil
  6. telefon açıp konuşmadığımız ve hiç telefon açmayacağımız insanlarla sanal ilişkimizi süper samimi olarak sürdürdüğümüz ortam:))

    YanıtlaSil